Martinmäen Ankkalampi - Ankdammen

 

VECKOBREV / VIIKKOKIRJE 3

 

MINIT ja MELLANIT

Tällä viikolla Minit ja Mellanit on yhdistetty yhdeksi pienryhmäksi. Ensi viikolla toiminta jatkuu taas omina ryhminään.

Maanantaina ennen askartelun aloittamista juttelimme talvesta, lumesta ja esimerkiksi jäniksen talvisesta suojaväristä. Askartelussa lapset tuputtelivat valkoisen pupun, rypistelivät silkkipaperista töpöhännän, sekä liimasivat vanua lumeksi. Näin hienomotorisen harjoittelun lisäksi pääsimme työstämään useita eri materiaaleja eri tekniikalla. Ja ehkä myös haaveilimme hieman lumesta…

Tiistain aamu-ulkoilussa aloittelimme jo jumppahetkeä leikkimällä maa-meri-laiva-leikkiä, mutta väreillä. Meillä oli käytössä sininen, punainen ja keltainen merkki, joiden luo piti leikin ohjaajan määräämänä juosta. Myös lapset olivat innokkaita toimimaan leikin ohjaajana. Sisäjumpassa tavoitteena oli harjoitella kehonosien

tuntemusta, sekä oman kehon hallintaa. Harjoittelimme kehonosia mm. hernepussien avulla, esim. ”aseta hernepussi olkapäälle”, ”aseta pussi polvien väliin”, jne. Leikimme myös ”pallosade” ja ”tulkaapa lapset kotiin” leikkejä. Lopuksi hiljennyttiin kuuntelemaan musiikkia aikuisen pallohieroessa jokaista vuorollaan.

Keskiviikkona otimme sadesäästä kaikki irti ja leikimme vesileikkejä päiväkodin pihalla. Yritimme osua vesiruiskuilla eri kohteisiin ja kaatelimme vettä erilaisista astioista toiseen.

Torstaina lähdimme koko päiväkodin voimin kirjastoretkelle. Kirjastoon kävellessä löysimme monenlaista ihmeteltävää, esimerkiksi vihanneksia kuljettava kuormuri ja jokirannan Turku-Åbo teksti, jossa ei tällä hetkellä ollut lainkaan kukkia. Kirjastosta jokainen lapsi sai valita kirjan, jonka halusi lainata mukaan päiväkodille. Saimme myös kirjastosta mahtavan lahjoituksen päiväkodille: kaksi pussillista käytöstä poistettuja kirjoja! Monelle jännittävä hetki retkessä oli paluumatka bussilla.

Perjantaina vietimme koko talon lauluhetkeä ruotsiksi. Tämän jälkeen jäimme vielä leikkimään roolileikkejä. Leikeissä seikkailivat keiju, prinsessa, poliisi, sekä kissa.

 

MIDIT

Midiankat on jaettu kolmeen eri pienryhmään: Mellanit, Midit ja Maxit. Pienryhmissä ollaan toiminnan ajan, jotta lapsille mahdollistetaan ikätasoinen toiminta omanikäisten kavereiden kanssa. Näin takaamme, että lapsesi kasvu ja kehitys huomioidaan ikätasoisesti. Aamupäivän toiminnan jälkeen olemme taas koko Midit-ryhmä yhdessä. Kysy ihmeessä, jos mietit missä pienryhmässä lapsesi on, tai miten pienryhmien pedagogiikkaa toteutetaan

MaxiAnkornas vecka började med en gemensam lekstund tillsammans med Midit. Först lekte vi några omgångar brännboll tillsammans vilket gick superbra. Barnen fick fundera och minnas på reglerna eftersom det varit en stund sen de lekt brännboll senast. Bra kom de ihåg och spelade fint tillsammans vilket sträkte gruppgemenskapen. Efter det fick de fritt (men övervakat) leka med sina rolleksaker de hade med sig hemifrån, och om de ville så fick de kombinera dem med de saker som finns på dagis! Fantasin fick flöda och så fick de öva på att samsas och komma överens om leksaker – en bra övning för kompisrelationer! Efter detta fick Viskarit (de som börjar förskolan nästa höst) öva på siffror, bokstäver, använda penna genom olika uppgifter.

På tisdagen var det pysseldags. För att försöka komma ihåg hur en riktig vinter med snö ser ut, fick de pyssla ihop en smulten snögubbe och hitta på en saga till varför deras egen snögubbe smultit. Barnen fick klippa ut rektanglar, trianglar, cirklar och andra former de önskade sig. För att sedan limma de olika delarna av snögubben på ett papper. Detta pyssel stärkte: finmotoriken, kreativiteten, fantasin, ordförrådet och att uttrycka sig själv via pyssel. Nu hänger de smultna snögubbarna på väggen så alla får beundra dem.

På onsdagen var det meningen att gå på utflykt till biblioteket, men p.g.a. vädret flyttade vi på det. Istället hade vi jumppa tillsammans med Midit. Vi hade olika balansövningar: gå på tå, gå på hälarna, gå på huk, krypa, gå sidlänges, gå baklänges, krypa med en ärtpåse på ryggen, hoppa med en ärtpåse mellan knäna. Feedbacken var att det var roligt och att om vi kan göra det igen. Dessa saker går att öva också via lek och kräver inte en ”jumppastund”. Vid sidan om att träna upp balansen fick de öva på att köa: vem stod framför mig, vem stod bakom mig? Det blev riktig teamwork eftersom efter en stund jobbade de duktigt ihop för att få rätt ordning i kön. Genom att köa övade också på att vänta på sin egen tur.

På torsdagen var det dags för hela huset att gå till biblioteket för att lämna tillbaka julböcker och låna in nya böcker. Vi gick hela vägen till biblioteket vid åstranden och svängde upp på biblioteksbron för att sen gå till biblioteket. På vägen fanns det många saker att titta på: åbåtar, förbikörande polisbilar, ambulanser och brandbilar och olika byggprojekt. I biblioteket returnerade vi de gamla böckerna, läste böcker på plats och lånade nya. Läs mer på midit.

På fredagen hade vi hela husets sångstund. Vi sjöng tillsammans olika vintersånger och hoppades på att med hjälp av dem skulle det komma lite snö – vi får hoppas och se. Vid sidan om nya sånger så övade vi på att sitta i ring och ta kompisar i beaktande, uttrycka sig via musik, öva på rytm och utöka ordförrådet. Efter det gick vi ut och lekte vår nya ”meidän leikki” som är ”kom under hökens vingar”!

Midit började veckan med gemensam lekstund och sedan rollekar med maxit.

På tisdagen var det pysseldags. Vi pysslade en vinterbild med snö fast det inte är snö ute. Vi målade med vattenfärg. Alla målade ett papper med olika färger och ett papper som var helt blått. Sedan det som var med olika färger klippte vi ut träd från och limmade på det blåa pappret. alla fick klippa sådana träd som man ville. och sedan med vit fingerfärg lagade vi så att det snöade på bilden så att det blev en vinterbild med träd. I pysslet övade vi vad färgerna heter, hur man använder vattenfärg, att lyssna på instruktioner och att öva på att klippa.

På onsdagen hade vi gemensam jumppastund med maxit.

På torsdagen gick vi till biblioteket. där vi först lämnade alla böcker tillbaka alla fick återlämna några böcker. sedan gick vi och titta på nya böcker vad man skulle villa låna. Alla barn fick låna en bok den som man ville. sedan fick alla låna några böcker och alla fick några böcker i sin ryggsäck att bära till dagis. Vi fick även två kassar med böcker på svenska och finska från biblioteket med avskrivna böcker som blir på dagis att läsa. � Vi tog bussen tillbaka till dagis. Vi övade på att röra oss i trafiken och hur man går fint i en kö och komma ihåg att gå på sidan av vägen.

På fredagen hade vi hela husets sångstund. Vi sjöng tillsammans olika vintersånger och hoppades på att med hjälp av dem skulle det komma lite snö – vi får hoppas och se. Vid sidan om nya sånger så övade vi på att sitta i ring och ta kompisar i beaktande, uttrycka sig via musik, öva på rytm och utöka ordförrådet. Efter det gick vi ut och lekte vår nya ”meidän leikki” som är ”kom under hökens vingar”!

 

Seuraavan viikon ohjelma

MINIT:

Ma / Må : Jumppa

Ti: Kädentaidot : muovailu

Ke / On: Utflykt / Retki

To: Leikkipäivä

Pe/Fre: Husets gemensamma sångstund/ Talon yhteinen musiikkihetki

 

MIDIT:

Må/Ma:

Mellanit: Lautapelejä

Midit: Kädentaidot: askartelua

Maxit: sagostund

Ti:

Mellanit: musiikkiliikuntaa

Midit: utflykt till vimma på konsert Lähtö klo 9!

Maxit: utflykt till vimma på konsert Lähtö klo 9!

 

Ons/Ke:

Mellanit: Kädentaidot : saksiharjoittelua

Midit: Sagostund

Maxit: Pyssel

 

To:

Mellanit: utflykt till idrotsparken

Midit: utflykt med maxit

Maxit: utflykt med midit

 

Fre/pe:

Hela husets gemensamma sångstund

 

T. Martinmäen Ankat